Valokuvaajan ammatti on monipuolinen ja kiehtova ala, jolloin työpäivät ovat useimmiten hyvin vaihtelevia ja erilaisia. Ammatillisen valokuvaamisen erilaiset muodot ovat myös hyvin monimuotoisia riippuen siitä, mitä kohteita kuvataan, tai minkälaisiin kuvauksiin ammattivalokuvaaja on erikoistunut.

Monipuoliset kuvauskohteet

Kuvaustehtävien erilaisuus riippuu paljolti omista mieltymyksistä ja koulutuksesta, mutta ammatti antaa valmiudet hyvin erilaisiin tehtäviin samalla alalla. Kuvaajan ammatteja on hyvin erilaisia kuvauskohteesta ja tapahtumasta riippuen, joita voivat olla esimerkiksi tapahtumakuvaaminen, maisemakuvaaminen, mallikuvaukset, taiteellinen valokuvaaminen, toimittajan ammatti ja lehtivalokuvaaminen, studiokuvaaminen, luontokuvaaminen ja tuotevalokuvaaminen.

Nykypäivän valokuvaajan haasteita

Nykyaikana digitaalisten järjestelmäkameroiden tultua aikaisempaa suosituimmiksi ja valokuvauksen yleistyttyä, kilpailu ammatillisten valokuvaajien osalta on kasvanut merkittävästi. Silloin myös kuvaajalta vaaditaan monipuolisuutta ja erittäin hyvää kuvaussilmää sekä tilanteentajua ja kärsivällisyyttä. Nykyään erilaisilla taiteellisilla aloilla työskentely on mahdollista, mutta yhä useamman kouluttautuessa näille aloille, koulutus- ja työpaikkoja ei usein riitä kaikille halukkaille. Silloin kaikkein menestyneimmät sekä kokeneimmat taiteilijat tai valokuvaajat pääsevät huipulle. Nykypäivänä ammatti sisältää enää vain harvoin ainoastaan valokuvaamista, vaan siihen kuuluu merkityksellisesti asiakaspalvelu, mahdollisesti yrityksen hoito ja markkinointi kuvien käsittelyn lisäksi.

Valokuvaajan ammatti ei ole vain kameran takana työskentelyä

Samalla kun moni ammattilainen työllistyy kuvaamisen parissa, moni saattaa työskennellä pääsääntöisesti toimistossa valokuvien muokkaamisen ja käsittelyn ohella, mikä onkin nykypäivän kasvavia tarpeita silmällä pitäen yhä enemmän aikaa vievä ala. Valokuvaajan on toki pystyttävä ottamaan erikoisia taidokkaita valokuvia, mutta nykypäivänä valokuvien muokkaamiseen kuluu suurin osa työtunneista. Erilaisten monipuolisten kuvausohjelmien ansiosta tavallisistakin valokuvista voidaan saada hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia, mutta ammattilaisen on osattava käyttää kuvankäsittelyohjelmien erilaisia toimintoja hyvin.

Töissä toisella tai itse työllistynyt

Ammattikuvaajista valtaosa toimii toiminimellä, joka on pieni yritysmuoto. Silloin kuvaaja toimii omalla vastuullaan, laskuttaa omia asiakkaitaan ja päättää itse työajoistaan sekä järjestää usein itse mahdolliset toimitilat valokuvausrekvisiittaa ja studiota varten. Valokuvaajan suurimmat kulut saattavat koostua hyvien varusteiden ja tietokoneiden sekä kuvanmuokkausjärjestelmien ostamisen lisäksi studion vuokrasta.

Jos valokuvaaja työllistyy toisen palvelukseen, hän tekee useimmiten monipuolisemmin töitä esimerkiksi mainostoimistossa, jossa valokuvauksen lisäksi on monenlaista suunnittelua tai valokuvatarvikeliikkeessä, jossa kuvaaminen on osa työtä asiakaspalvelun lisäksi.