Maailma on täynnä visuaalista viestintää ja myönteisiä kuvallisia ärsykkeitä, joiden avulla ympäröivästä maailmastamme tulee hyvin moniulotteinen ja mielenkiintoinen. Valokuvaaminen harrastusmielessä ja ammatillisesti on ehkä suositumpaa kuin koskaan, sillä kuvausmenetelmät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kokeneet huikean kasvun kehityksessä ja nykyään kamerat ovat huippuluokkaisia sekä monikäyttöisiä. Tällä sivustolla kerromme erilaisista valokuvauksen muodoista ja tyypeistä, joita voi olla luontokuvaaminen, tapahtumakuvaaminen, studiokuvaaminen, katalogit tai taidevalokuvaaminen.

Mikä takaa menestyksen valokuvauksen alalla?

Samalla kun ammatillisten valokuvaajien määrä on lisääntynyt, myös kilpailu heidän välillään kasvaa, jolloin jokaiselta kuvaajalta tarvitaan kameran taitavan käyttämisen lisäksi hyvää visuaalista hahmotuskykyä, luovuutta ja loputonta idearikasta mieltä.

Menestyvä valokuvaaja saattaa keskittyä vain yhteen valokuvauksen alueeseen tai tyyliin, kuten häävalokuvaukseen tai luontovalokuvaukseen, joissa tarvitaan hyvin erilaista luonteenlaatua ja tietoa. Kokemus tuo paljon varmuutta, jolloin ammattikuvaajat ovatkin alun perin pitkäaikaisia harrastelijakuvaajia, jotka ovat opintojen kautta kehittyneet pikkuhiljaa yhä paremmiksi omassa tyylilajissaan.

Taidevalokuvaus

Valokuvausta voidaan käsitellä nykyään myös taiteen muotona, sillä jokainen otos voidaan nähdä omanlaisena otoksenaan ja taideteoksenaan. Erilaisten tunnelmien aikaansaaminen kuviin vaatii lavastusta ja mahdollisesti myöhempää jälkikäsittelyä. Menestyviä taidevalokuvaajia ovat ne, jotka onnistuvat ikuistamaan jollakin tapaa tunteita koskettavat hetket, tapahtumat, ihmiset tai esineet.

Kuvankäsittely osana valokuvausta

Digitaalisen valokuvaamisen etuna on, että kuvia voidaan kohtuullisen helposti käsitellä parempaan muotoon, jolloin lopullinen kuva saattaa erota merkittävästi alkuperäisestä kohteesta. Kuvankäsittelyohjelmilla on mahdollisuus tehdä niin suuria muutoksia, ettei valokuvaajan aina tarvitse osata valokuvata erityisen taidokkaasti, vaikka oikeiden kuvakulmien ja mielenkiintoisten kohteiden kuvaaminen on joka tapauksessa erityisen tärkeää, jotta kuvaa ei tarvitse luoda alusta loppuun saakka uudelleen kuvankäsittelyohjelman avulla. Ideaalinen tilanne on, kun käsittelyä tarvitaan mahdollisimman vähän ja valokuvaaja osaa käyttää mielikuvitustaan ja taiteellista silmäänsä niin, että kuva herättää käsittelemättömänäkin mielenkiintoa ja on värimaailmaltaan ja rajaukseltaan onnistunut.