Monista erilaisista kuvaamiskohteista ja ammattivaihtoehdoista valokuvauksen parissa, luontovalokuvaajan ammatti on yksi kaikkein kiehtovimmista vaihtoehdoista. Työ ei sovi jokaiselle, sillä se vaatii hyvin rauhallista otetta kuvaamiseen, kärsivällisyyttä ja rohkeuttakin, sillä villin luonnon parissa työskentelevä pääsee kokemaan hyvin monenlaisia tapahtumia. Luontokuvaaja voi kuvata pääasiassa henkeäsalpaavan kauniita tai erilaisia maisemakuvia, erilaisia luonnon yksityiskohtia, eläimiä tai lintuja tai vaikkapa erilaisia kasvilajeja ja puita. Yleisin luontokuvauksen muoto Suomessa on maisemakuvaus, vaikka asiaan perehtyneet villieläinten kuvaajat ovat ehkä kuvaajista kaikkein ammattitaitoisimpia ja omistautuneimpia.

Itsenäinen työnkuva

Luontovalokuvaajan työ on hyvin itsenäistä työtä, jossa ammattilainen toimii pääasiassa yksin omien kuvausvarusteidensa kanssa. Suomessa ammattimaisia luontokuvaajia on kohtuullisen vähän, mutta ammattiinsa sitoutuneet kuvaajat ovat usein henkilöitä, joilla saattaa olla jokin muu luontoon liittyvä ammatti, kuten esimerkiksi eräopas tai poronhoitaja. Myös moni luonnossa aktiivisesti liikkumista harrastava henkilö saattaa päätyä ammattikuvaajaksi, koska luonnossa yksin liikkuvalle saattaa helposti sattua hienoja kuvauskohteita ja tilanteita.

Antoista luontokuvaajan työ vaatii kärsivällisyyttä

Moni kuvaaja saattaa päästä tilanteeseen, jossa päästään tarkkailemaan erilaisten metsän eläinten tai villipetojen toimintoja niiden luonnollisessa ympäristössä, vaikka monia lajeja onkin hyvin vaikea nähdä sattumalta. Useimmiten eläinten luontovalokuvaamiseen perehtyneet henkilöt joutuvat jäljestämään eläimiä samalla tavalla kuin metsästäjät voidakseen saada laadukasta materiaalia eläinten kuvaamiseen. Valokuvaamiseen ja eläinten tarkkailuun on myös tehty erillisiä vahtitorneja keskelle metsää niille alueille, joissa tiedetään eläinten kulkevan tai reviirien olevan, mutta jotta eläimiä voitaisiin menestyksellisesti tarkkailla ja kuvata, niillä tulee olla mahdollisimman luonnollinen ja rauhallinen ympäristö. Siksi valokuvaajan on oltava erityisen kärsivällinen ja rauhallinen voidakseen toimia työssään.

Ammatillisen luontokuvaajan haasteita

Luonto on yksi parhaimmista työympäristöistä työskennellä ja se antaa mahdollisuuden hyvin erilaisiin työpäiviin ja kokemuksiin työssä. Nykypäivänä menestyvän valokuvaajan työ on haasteellista, sillä digitaalisten järjestelmäkameroiden tullessa yleisimmiksi ja suosituimmiksi, valokuvaaminen on lisääntynyt harrastuksena ja ammattina suuresti myös luontokuvauksen osalta. Sen lisäksi Suomen vaihtelevat säät ja ilmasto-olosuhteet lisäävät kuvaamiseen oman haasteensa kylmyyden ja valaistuksen osalta. Työ on kuitenkin sitä ammatillisesti tekevälle erittäin antoisaa, sillä onnistuneen, harvinaisen otoksen aikaansaamista vastaavaa riemuntunnetta ei muut ammatit saa aikaan.