Nykypäivänä valokuvaajan työ ei suinkaan lopu valokuvan ikuistamiseen digitaaliseen järjestelmäkameraan, vaan siitä työ oikeastaan vasta alkaa. Toki valokuvaajan on osattava tehdä hyvä ja laadukas pohjatyö, jotta kuva on hyvä, tarkka ja oikein rajattu sekä mielenkiintoinen tulevaa lopullista kuvaa varten, mutta jälkikäsittelyn avulla monista kuvista voidaan saada ammattimaisen näköisiä ja niitä voidaan huomattavasti parantaa valon, värimaailman, rajausten ja kohdennusten osalta. Kuvankäsittelyohjelmien avulla valokuvaajasta riippumattomia yllättäviä tilanteita voidaan hieman korjata ja pieniä virheitä voidaan saada helposti muutettua tai poistettua lopullisesta kuvasta.

Tehokkaammat ja monipuoliset kuvankäsittelyohjelmat

Kuvankäsittelyohjelmat, joita ammattilaiset jatkuvasti käyttävät, kehittyvät jatkuvasti paremmiksi ja monipuolisimmiksi niin, että niissä on jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja työkaluja, joiden avulla on mahdollista saada mitä erilaisempia tehosteita ja vaikutelmia. Parhaimpia ammattimaisessa käytössä olevia kuvankäsittelyohjelmia voidaan helposti käyttää samanaikaisesti esimerkiksi lehtien ja kirjojen taittoon käytettävissä taitto-ohjelmissa Silloin valokuvaa myöhemmin käsiteltäessä ohjelmat toimivat keskenään yhteistyössä, jolloin kuvankäsittelyohjelmassa tapahtuvat muutokset muuttuvat samanaikaisesti toiseen ohjelmaan. Myös eri koneiden välillä voidaan kuvankäsittelyohjelmien avulla työskennellä jopa eri toimipisteissä. Jos käytettävissä on vpn yhteys, joka voi muodostaa turvallisen yhteyden kahden koneen välille välimatkasta huolimatta. Hyvä VPN palvelu onnistuu tässä nykypäivänä erinomaisesti kuten vaikkapa NordVPN.  Siten esimerkiksi eri mainostoimistoissa työskentelevät henkilöt voivat toimia saman projektin parissa, vaikka eivät ole fyysisesti samalla toimistolla tai samassa studiossa.

Kuvankäsittelyohjelmien yleisimpiä ominaisuuksia

Nykyään lähes jokaisessa mobiililaitteessa, jossa on kamera, on myös alustavan laatuinen kuvankäsittelyohjelma, jonka avulla voi muuttaa kuvien väritasapainoa, valotusta, värisävyä ja muutamia muita toimintoja. Yhä yleisimmiksi tulleet sovellukset muuttavat kasvojen luonteenpiirteitä lähes automaattisesti edullisempaan ja kauniimpaan muotoon, mutta nämä kuvankäsittelyohjelmat ovat hyvin suppeita verrattuna siihen, mitä voidaan tehdä ammattimaisilla ohjelmilla.

Normaaliin valokuvauksen muokkaamiseen kuuluu niiden kohteiden poistaminen, jotka eivät ole tarkoituksella kuvissa ja joita usein tulee esiin esimerkiksi toimittajan kuvaamissa valokuvissa nopeissa tilanteissa. Painotuotteisiin, kuten aikakauslehtiin kuvia valitessa ja julkaistessa tulee olla erityisen varovainen, jotta kuvia ihmisistä ei julkaista ilman tarvittavia lupia. Silloin kuvankäsittelyohjelmalla voi esimerkiksi poistaa henkilön, jota ei saa kuvata tai yhdistää monesta kuvasta parhaat ilmeet samaan otokseen.