Häävalokuvaukseen perehtyneiden kuvaajien on oltava asiansa hyvin osaavia ja ammattitaitoisia. Näin ikimuistoisesta päivästä voidaan saada ikuistettua laadukkaita ja tunnelmallisia kuvia, joihin voidaan jättää juhlaparin henkilökohtainen leima ja tyyli samalla, kun ammattivalokuvaaja antaa oman tyylinsä vaikuttaa kuvaamiseen. Ihmisistä otettavista kuvista kaikkein tärkeimpiä ovat juuri hääkuvaukset, sillä häät ovat yhä edelleen yksi suurimmista juhlista.

Häävalokuvaajan rooli

Kuvatessaan paria ja vieraita vihkimistilaisuudessa ja juhlassa, kuvaajan on osattava olla sopivasti näkymätön, mutta silti pystyä kuvaamaan tärkeitä henkilöiltä lähellä tapahtumien keskipistettä. Häävalokuvaajan on kiinnitettävä huomiota työssään luontevasti toimimiseen ja mietittävä omaa käytöstään vaatetuksesta aina ohjeiden äänensävyyn saakka.

Valmistautuminen ennen juhlapäivää

Ennen valokuvaajan varsinaista työtä juhlapäivänä, ammattilaisen on hyvä selvittää muutamia seikkoja kuvauksia varten. On tiedettävä, haluavatko hääpari romanttisia, hauskoja ja tunnelmallisia kuvia ja minkälaisilta he vaikuttavat luonteeltaan. On hyvä kuunnella pariskuntaa ja selvittää morsiamen kanssa esimerkiksi se, mistä yksityiskohdista hän pitää ulkonäössään ja hääpuvussaan, jotta niitä voidaan korostaa ja saada mielekkäitä kuvia. Tärkeää on myös tietää, ketkä ovat juhlaparin tärkeimmät läheiset, ettei juhlatilaisuudessa tule vahingossa kuvattua juhlavieraita, joita hääpari ei juuri edes tunne.

Valokuvaajan tehtävänä on saada hääpari rentoutuneeksi

Kuvauspäivänä työ alkaa usein aamusta, jolloin kuvaaja pääsee mukaan morsiamen jännittävään häihin valmistautumiseen. Silloin on hyvä pystyä olemaan luonnollinen ja mahdollisuuksien mukaan tekemään hermostuneen morsiamen olosta mahdollisimman mukavan eikä ainakaan saattaa häntä epävarmempaan olotilaan. Morsiamen tullessa ensimmäistä kertaa sulhasen luo, on tärkeää pystyä saamaan ikuistettua liikuttuneet ilmeet ja tunnelma.

Kun hääparin henkilökohtainen kuvaus alkaa, parasta on, että valokuvaaja on jo luonut heihin jonkinlaisen ystävyyssuhteen, jotta tilanteesta ei tule laisinkaan kiusallista tai vaivaannuttavaa. Valokuvaajan tulee pyrkiä parhaansa mukaan saamaan pariskunta keskittymään toisiinsa ja unohtamaan, että he ovat kuvattavina. Kuvattavana oleminen ja erilaisiin läheisiin asentoihin siirtyminen vieraan kuvaajan katsellessa ei monellekaan tunnu välttämättä luonnolliselta tai rentouttavalta tilanteelta, mutta tuo jännitys ei saisi koskaan näkyä tai heijastua kuvista. Siksi kuvaajan onkin erittäin tärkeää olla kohtelias, sopivasti huumorintajuinen, rento ja rauhallinen sekä myönteinen. Valokuvattavien aito kehuminen saa usein heidän parhaat puolensa esiin, kunhan hyvä palaute kerrotaan aidosti.