Häävalokuvaus on valokuvaajan ammateista yhä edelleen yksi kaikkein mielekkäimmistä, mutta myös vaativimmista osa-alueista. Hääpäivä on ihmisen elämässä yksi suurimmista ja harvinaisimmista juhlapäivistä, johon panostavat hääparin lisäksi lähes kaikki sukulaiset aivan erityisellä tavalla. Silloin häävalokuvauksen järjestäminen on tärkeä yksityiskohta, jotta juhlasta saadaan pysyvät ja onnistuneet kuvat muistoiksi tuleville vuosille ja julkaistaviksi lehtiin, tauluihin, kiitoskortteihin tai valokuvakirjoihin.

Ammattivalokuvaajaan kannattaa sijoittaa

Kuka tahansa valokuvauksesta pitävä tai valokuvausta harrastava ei välttämättä saa aikaiseksi onnistuneita kuvia häissä. Tällöin ammattimaisesta ja juuri hääkuvauksiin perehtyneestä valokuvaajan palveluista ollaan valmiita maksamaan tuntuva korvaus. Joskus häiden budjettien ylittyessä ja monia palveluja tilatessa, kyseeseen saattaa tulla erilaiset rahalliset lainat tai jopa pikavipit, joita voidaan joutua maksamaan pois vuosienkin aikana pitkään hääjuhlan jälkeen. Toisinaan pariskunnat saattavat joutua tinkimään erilaisten palveluiden tai juhlatilan vuokrauksesta tai tekemään kompromisseja, vaikka hääjuhlaa suunnitelleessa hääpari usein tietää suurista rahakuluista ja on tottunut niihin. Häävalokuvaus on kuitenkin yksi kaikkein tärkeimmistä häiden yksityiskohdista, sillä kuvilla on pysyvää arvoa pariskunnalle ja läheisille, eivätkä ne häviä vuosien jälkeen, kuten esimerkiksi hääkoristelu tai vaikkapa muistot onnistuneesta ruoasta tai ohjelmasta.

Valokuvaajan hinnoittelu riippuu palvelun kokonaisuudesta

Hinnoitellessaan työtään valokuvaajan kokonaisansio riippuu pitkälti siitä, kuinka laajan paketin pariskunta tilaa. Toiset haluavat viralliset hääkuvat vain keskenään studiossa tai hääpaikalla, mutta yhä useampi pariskunta haluaa kokonaisen kuvauskokonaisuuden, joka alkaa aikaisin aamulla morsiamen ja sulhasen valmistautumisesta juhlaan, vihkimispaikalta juhlatapahtumaan ja siitä aina epävirallisimpiin otoksiin juhlan lopuksi erityisestä perhevalokuvauksesta ja pariskunta hääkuvauksesta puhumattakaan.

Häävalokuvaukseen koulutettu ja perehtynyt kuvaaja saattaa veloittaa koko päivän kestävästä työstä neljästä sadasta aina tuhanteen euroon riippuen siitä, mitä kaikkea hänen tulee kuvata ja ottaa huomioon ja kuinka kauan hänellä kuluu aikaa kuvaamiseen. Todellinen työaika tulee toki ammattimaisella valokuvaajalla olemaan paljon pidempi, sillä kuvien muokkaamisella ja hiomisella oikeaan muotoon sekä valitsemisella muutamien kopioiden joukosta saattaa kestää monia työpäiviä tai joskus jopa viikkoja. Palvelun hintaan saattaa kuulua myös tulostetut kuvat tai taulu parhaista otoksista, vaikka usein valokuvaajan työ sisältää kuvauksen ja erilliset valokuvatuotteet tilataan vielä erilliseen hintaan.